Foringslekter Firda Sjøfarmer AS

Foringslekter Firda Sjøfarmer AS

I begynnelsen av april 2014 fikk jeg en forespørsel fra Firda Sjøfarmer der de forespurte mulighten for å få bygget en liten modell av en foringslekter med tilhørende fiskemerd. Firmaet drifter også et visningsenter i Gulen for oppdrett av laks og ørret, deriblant en forundringsflåte som ble åpnet i 2011. En av installasjonene på forundringsflåten var en ROV modell som nå ønskes byttet ut med en modell av et oppdrettsanlegg. Forundringsflåten er et samarbeid mellom Firda og Vil Vite senteret i Bergen.

Etter å ha mottatt tegninger og bilder av prosjektet ble det tatt stilling til hvilken skala modellen måtte bygges i, dette av hensyn til hvor modellen skulle stilles ut. ROV-modellen som nå skulle byttes ut stod nedsenket i en tank med målene ca. 100 x 90cm. Basert på disse målene ble skala 1:75 og 1:50 vurdert. Valget endte på 1:50 da 1:75 ville gitt en uforholdsmessig liten modell selv om dette ikke er en modell hvor detaljer talte mest.

I dagens marked finnes det en rekke varianter av disse foringslekterne, men felles for disse er at de stort sett bygges på samme "lest" og deretter kundetilpasses etter spesifikasjoner. Utgaven som er omtalt her er levert av Ocea AS Kolbeinsvik og har betegnelsen 300T som betegner forkapasiteten lekteren er godkjent for. Hoveddimensjonene på denne er 22 x 10 meter og i hver ende av lekteren er det en plattform på ytterligere 2,5 meter.

 

Dimensjoner Ocea 300T:

 

Lengde total: 27.00 m

Lengde i dekk: 22.00 m

Bredde: 10.00 m

Høyde til hoveddekk: 3.30 m

Høyde til weather dekk: 6.00 m

Dyptgående: ca 2,10 m til lastmerke

 

Skaladimensjoner Ocea 300T:

 

Skala: 1:50

Lengde totalt: 54.00 cm

Lengde i dekk: 44.00 cm

Bredde: 20.00 cm

Høyde til hoveddekk: 6.60 cm

Høyde til weather dekk: 12.00 cm

Dyptgående: ca 4.20cm til lastmerke

Ballast: 2 x 1,2kg sand fordelt i baug og akterparti

 

Nedenunder vises en serie bilder fra byggingen av dette prosjektet, klikk for større bilder. Modellen ble overlevert Firda Sjøfarmer AS Juni 2014.

Forbildet Ocea 300T © Ocea AS

Skroget er satt sammen og hoveddekket er på plass. "Konteinerbygget" som beskytter forsiloene begynner å ta form. Skrog og overbygg bygges i 2mm skum-pvc plater.

Skroget er komplett og det gjenstår litt smådetaljer på selve skrog og dekk. På weatherdekket ser vi de 16 silopåfyllingene. Disse kan løftes av og det er da mulig å komme ned i bunnen av modellen. Her skal det lagres ca 2,5 kg sand i poser som fungerer som ballast slik at modellen flyter i rett dybde. Kontrollrommet på toppen styrer flåtens funksjoner.

Modellen er ferdig sammensatt, sparklet og slipt og er her grunnet med Hagmanns grå grunning.

Bunnfargen er kommet på og taklampen fungerer godt som krok slik at modellen får tørke til neste dag.

Hoveddekket og tilhørende plattformer er lakkert i blått og etter endt tørketid gjenstår å lakkere det hvite overbygget samt den sorte skyggen rundt taket på overbygget. For å unngå lakksprut går det en del tid i maskering før lakkering.

To bilder etter endt lakkering. Her er også mesteparten av detaljene kommet på plass. Siden modellen skal plasseres i et "basseng" er det en fordel at denne er 100% tett. Flyte og tetthetsprøve ble gjort i forbindelse med ballasteringen. Det er ca 1,2 kg sand i lukket pose forut og akterut. Etter tre til fire dager var det ingen tegn til fuktighet inne i skroget.

To bilder av ferdig produkt klar for levering. De oransje kassene i front er forsprederne som skyter foret ut i merden. Fenderne er fra Aeronaut og er skalabildekk med diameter ca Ø25mm. Disse er de minste i sortimentet og det er montert 40 slike rundt lekteren. For å unngå fallulykker fra dekk burde det selvsagt vært montert rekkverk, men i samråd med oppdragsgiver er dette ikke montert, dette for å holde prisen på et lavt nivå, da det ikke var nødvendig med høy detaljeringsgrad. Fra midten av april og til levering medio juni har det gått ca 46. arbeidstimer.

Prosjektet ble avsluttet og levert Firda Sjøfarmer AS juni 2014